De ligging in een historisch landbouwgebied afgewisseld met natuur, geeft zowel privacy als ruimte. Het uitzicht is bijzonder: via onze eigen boomgaard met historische terraslandbouw zie je heuvels en bergen in de verte. In de eigen boomgaard (ecologisch gecertificeerd) staan honderden oude olijfbomen, afgewisseld met amandel-, granaatappel-, citrus- en vijgenbomen.

Direct achter het huis zijn er verschillende wandelroutes  die naar het  dorp Lanjarón (7 km) en het beschermde natuurgebied van de Sierra Nevada leiden. Onderweg zie je soms een groot stuwmeer liggen, komt ineens een oud wit dorpje in beeld, verschijnen plotseling de besneeuwde toppen van de Mulhacén (met 4.382 m de hoogste berg in Spanje). Wandelen blijkt heerlijk wanneer er steeds andere uitzichten tevoorschijn komen.


Lanjarón

Het dorp Lanjarón (3.500 inwoners) bestaat uit een lange hoofdstraat met aan weerszijden steile zijstraatjes met trappen. De huizen zijn in rijen tegen de berg gestapeld. Vanuit het westen gezien is dit het eerste dorp van de Alpujarra, een gebied met bijzonder natuur- en cultuurlandschap met veel Moorse invloeden. Lanjarón wordt dan ook ‘poort van de Alpujarra’ genoemd. Honderd jaar geleden was het nog een beroemd kuuroord waar chique gasten in statige hotels verbleven om zich aan behandelingen met medicinaal water te wagen.  De Arabieren (moros) ontdekten de heilzame bronnen van Lanjarón al een millennium geleden.

Het kuuroord en hotels raakten in de loop van de twintigste eeuw in verval. De vergane glorie is een van de huidige charmes van Lanjarón – pogingen tot modernisering stranden steeds halverwege. Het ter plaatse gebottelde bronwater met de naam van het dorp is wel in heel Spanje bekend. Lange afstand wandelroutes, zoals de internationale GR-7 en de kortere GR-142 passeren het dorp om daarna in de Sierra Nevada omhoog te klimmen. Verder zijn er mountainbike routes (fietsen in de regio te huur). De natuur van de Sierra Nevada is bijzonder veelzijdig en het gebied is beschermd als nationaal park.

Vergeet vooral niet de vele cafés, restaurants en bars in het dorp – met gratis tapas bij een drankje.

 

Alpujarra

Vanuit Lanjarón kan je verder de Alpujarra in naar de bekende witte dorpen die tegen de berghellingen aan zijn gebouwd. De dorpen liggen op een hoogte van 1.000 – 1.500 m. Bijzondere vergezichten zijn er niet alleen voor wandelaars, je kunt er ook mooie fiets-, motor- en autotochten maken.

Op deze sites vind je meer informatie over de streek:
masspanje.nl/las-alpujarras
reishonger.nl/reistips/las-alpujarras/
nl.wikipedia.org/wiki/Alpujarras

 

Granada, skiën en strand

Binnen 45 minuten zit je of in Granada, of aan de Middellandse Zee. Het Alhambra van Granada is een van de beroemdste monumenten van Spanje: een groot historisch complex met Moorse paleizen en tuinen. Bij Granada ligt ook het skigebied van de Sierra Nevada.

Mooie stranden zijn te vinden bij Salobreña, Motril, Torrenueva en Almuñecar. Aan de boulevards zijn er veel restaurants.

 

Andere uitjes

Bij Nerja kan je een leuke wandeling maken door de Rio Chillar en onderweg afkoelen in de watervallen van het riviertje. In de buurt zijn er ook bijzondere kalksteengrotten. Meer naar het oosten ligt de prehistorische opgraving Los Millarres. Verderop is ‘Mini Hollywood’ te bezoeken, een vroegere filmset voor westerns . Aan de kust bij Almería ligt niet alleen de enorme met plastic overdekte groentetuin van Europa, maar ook het natuurgebied Cabo de Gata met uitgestrekte zandstranden. Naar het noorden kan je over de bergpas van de Sierra Nevada rijden om aan de andere kant van de bergketen bijvoorbeeld de grotwoningen van Guadix te bekijken.